Dzisiaj w naszej szkole wszyscy ubrani byli na żółto lub z żółtym akcentem. Dzieci dowiedziały się dlaczego należy jeść egzotyczne owoce: mają wiele potrzebnych nam minerałów i witamin - posiadają dużo fosforu i potasu oraz witaminę C. Były zabawy, kolorowanki, wiersze, zagadki dotyczące bananów. Na koniec degustacja. Mniam, mniam.
Jakie korzyści przynosi nam jedzenie bananów?
1. Banany zawierają magnez zwany „minerałem antystresowym", wpływa on na pracę mózgu, mięśni, budowę kości i zębów. Stymuluje on także wiele innych funkcji życiowych.
2. Banan jest skarbnicą wielu substancji odżywczych. To bogactwo minerałów. Na wyróżnienie zasługuje potas, mający zbawienny wpływ na serce oraz przyczyniający się do uregulowania ciśnienia krwi.
3. Spożywanie bananów może zmniejszyć także ryzyko zachorowania na raka nerek. W owocach tych znajdują się duże ilości przeciwutleniaczy fenolowych, szczególnie pomocnych w ochronie nerek.
4. W miąższu tych owoców znajduje się aminokwas egzogenny, tryptofan, który jest konieczny do wytworzenia serotoniny? Serotonina natomiast, jest hormonem tkankowym, który jest aktywny między innymi w ośrodkowym układzie nerwowym, który wpływa na nasz nastrój.
5. Jedzenie bananów wpływa pozytywnie na gospodarkę wodną w organizmie człowieka (100 gramów miąższu zawiera ok. 74 gramów wody).
6. Banany zawierają znacznie więcej węglowodanów niż inne owoce, dlatego są świetnym źródłem energii szczególnie dla aktywnie fizycznych osób.
7. Banany zawierają błonnik. Jego ilość nie jest wielka (ok 2 gramów w średnim bananie wielkości 250g), ale ma on zbawienny wpływ na przemianę materii.
8. Kwasy tłuszczowe zawarte w miąższu poprawiają stosunek kwasów nienasyconych do nasyconych, co jest istotne dla naszego zdrowia – stosunek 2:1 redukuje poziom cholesterolu.
9. Banany mogą być składnikiem diet odchudzających, sprzyjają bowiem obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca.