Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Dania na wigilię

Kapusta z grochem, kapusta z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami... to tradycyjne potrawy na wigilię. Miały przynosić szczęście, dostatek i zapewnić zdrowie, chroniąc przed chorobami. Kapusta symbolizowała również trwałość sił życiowych. Świetliczaki postanowiły więc odpowiednio wcześniej nauczyć się... kisić kapustę.
 
1. Krojenie dostarczyło nam wiele radości i atrakcji. Okazało się, że nie każdy umie odpowiednio używać mandoliny (specjalna tarka!) lub noża. Ale, jak zwykle, daliśmy radę!
2. Solenie i ugniatanie to etap kolejny. Nie dla każdego – trzeba było wykazać się siłą i cierpliwością.
3. Po kilku godzinach kapusta zmniejszyła swoją objętość i smak – ubiliśmy ją więc w naczyniach, żeby poddać fermentacji.
4. Teraz nastał czas na działanie bakterii i tajemniczych procesów chemicznych, czyli kiszenie.
5. Po kilku dniach sprawdziliśmy! Pyszna ta kapusta! Kwaśna odpowiednio, smaczna i gotowa!
6. Można by teraz ją przygotować z grzybami lub grochem... tylko w tajemniczy sposób zniknęła... Na zdrowie!
Data dodania: 2025-12-15 20:30:48
Data edycji: 2025-12-15 20:32:10
Ilość wyświetleń: 7

„Życie to sztuka do odkrywania.

Nie bój się nowych doświadczeń, one stanowią jego esencję.”

Ernest Hemingway

Nasi Partnerzy

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej