Kapusta z grochem, kapusta z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami... to tradycyjne potrawy na wigilię. Miały przynosić szczęście, dostatek i zapewnić zdrowie, chroniąc przed chorobami. Kapusta symbolizowała również trwałość sił życiowych. Świetliczaki postanowiły więc odpowiednio wcześniej nauczyć się... kisić kapustę.
1. Krojenie dostarczyło nam wiele radości i atrakcji. Okazało się, że nie każdy umie odpowiednio używać mandoliny (specjalna tarka!) lub noża. Ale, jak zwykle, daliśmy radę!
2. Solenie i ugniatanie to etap kolejny. Nie dla każdego – trzeba było wykazać się siłą i cierpliwością.
3. Po kilku godzinach kapusta zmniejszyła swoją objętość i smak – ubiliśmy ją więc w naczyniach, żeby poddać fermentacji.
4. Teraz nastał czas na działanie bakterii i tajemniczych procesów chemicznych, czyli kiszenie.
5. Po kilku dniach sprawdziliśmy! Pyszna ta kapusta! Kwaśna odpowiednio, smaczna i gotowa!
6. Można by teraz ją przygotować z grzybami lub grochem... tylko w tajemniczy sposób zniknęła... Na zdrowie!