Pieczenie rogalików odbywa się przed dniem 11 listopada i wpisuje się w harmonogram naszych działań. W czwartek dzieci zabawiły się w małych cukierników i profesjonalnie przygotowały się do zajęć. Ubrały fartuszki, czapki kucharskie na głowę i przestrzegając bezpieczeństwa i higieny pracy zabrały się do zadania. Dokładnie pilnowały, które produkty trzeba dodać, aby powstało puszyste ciasto drożdżowe, które potem obserwowały – jak powiększa swoją objętość. Pod okiem p. Bożeny z wielkim zaangażowaniem formowały rogaliki z nadzieniem makowym. Uformowane rogale przekazały do kuchni, gdzie piekły się pod fachowym okiem kucharek. W ten sposób dzieci zdobyły nowe doświadczenia kulinarne - poznały cykl produkcyjny wyrobu rogali. Zapachu rogalików niosącego się po całej szkole nie da się opisać. Była degustacja, każde dziecko z wielkim smakiem zjadło rogalika, a kolejnego zabrało do domu, aby rodzice również mogli skosztować słodkości. Z wielką radością dzieci poczęstowały panią dyrektor i panie kucharki w podziękowaniu za udział w pieczeniu. Panie były zachwycone dziecięcymi wypiekami.

 

1

 

2     3

 

4     5

 

6     7

 

8     9

 

10     11

 

12     13